Výroční zpráva za rok 2019

ZPRÁVA STAROSTY SBORU

ZPRÁVA O ČINNOSTI SDH VESELÍČKO ZA ROK 2019 

Vážené sestry, vážení bratři, milý vzácní hosté..dovolte mi Vás přivítat na výroční schůzi našeho sboru za rok 2019.

Přivítejme prosím naše hosty :

bratra Karla Tomka - člena výkonného výboru okresního sdružení Žďár nad Sázavou

PhDr. Mgr. Jaromíra Pospíchala - za město Žďár nad Sázavou v oblasti krizového řízení

bratra Davida Partla - velitele JSDH Žďár nad Sázavou zámek

Program naší výroční schůze :

1/ zahájení

2/ zpráva o činnosti SDH za rok 2019

3/ zpráva o činnosti jednotky SDH za rok 2019

4/ zpráva o hospodaření SDH za rok 2019 a zpráva revizora

5/ volba delegáta na shromáždění představitelů sboru ve Žďáře nad Sázavou

6/ návrh kandidátů na funkce ve vyšších orgánech Okresního sdružení hasičů, Krajského sdružení hasičů a Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska

7/ projevy hostů

8/ volby do výkonného výboru SDH VESELÍČKO

/počet členů - nadpoloviční většina, volba sčítací komise/

9/ diskuze /kritika, poděkování, družstvo žen a mužů/

10/ vyhlášení výsledků voleb

11/ závěr

Hned v úvodu prosím vzpomeňme na naše zemřelé bratry a sestry symbolickou minutou ticha. 

Nyní Vás seznámím se zprávou o činnosti sboru dobrovolných hasičů Veselíčko za rok 2019.

  • Minulá výroční valná hromada se konala 5. ledna 2019 za účasti 36 členů a 6 hostů.
  • V průběhu roku 2019 proběhly 4 výborové schůze a 1 schůze členská.
  • 21. ledna se konala valná hromada okrsku Žďár nad Sázavou. Účastnil se Jaroslav Kulhánek.
  • 2. února oslavil bratr Jaroslav Blažíček své životní jubileum. Gratulujeme ještě jednou a děkujeme za vše, co pro sbor doposud vykonal.
  • 9. února se díky příznivému počasí konaly lyžařské závody. Soutěžily děti, ženy a muži. Všichni si akci užili a velké díky patří Janě Blažíčkové. Zařídila vyjetí lyžařských stop ze Žďáru u organizace SPORTIS.
  • 16. března se konal již tradiční dětský karneval zde v sále hostince. Naše hasičky měli pro děti připraveny různé hry a soutěže. V závěru byla bohatá tombola, kde si každý odnesl nějaký pěkný dáreček na památku. Děkujeme všem sponzorům.
  • 17. března se v Novém Městě na Moravě uskutečnilo shromáždění delegátů SDH. Účastnil se Petr Michal.
  • 26. dubna proběhl po obci svoz železného šrotu. Touto brigádnou jsme si vydělali 14 035,-Kč.
  • 27. dubna byla brigáda na dřevo a stavění vatry na pálení čarodějnic.
  • 30. dubna se tradičně u Horního rybníka pálila čarodějnice. Pro všechny bylo nachystáno občerstvení, pro děti různé hry a soutěže.
  • 1. května jsme společně nachystali, ozdobili a slavnostně postavili májku na hřišti.
  • 11. května oslavila své životní jubileum sestra Vlasta Švomová. Gratulujeme a děkujeme za práci pro sbor.
  • 14. května proběhla dvoudenní brigáda na sběr kamení. Touto brigádou jsme si vydělali 10 215,-Kč. Chtěl bych poděkovat účastníkům za jejich čas, a že přišli i v nepřízni počasí.
  • 1. června se odpoledne při velké účasti slavnostně kácela májka na hřišti. Oslavili jsme i mezinárodní den dětí, tím, že pro děti byly na hřišti připraveny hry a soutěže. K poslechu i tanci hrála živá hudba v podání harmoniky, trubky a vozembouchu.
  • 22. června se nám oženil bratr Tomáš Rubín. Do společného života přejeme manželům mnoho lásky a hlavně vzájemné tolerance.
  • 29. června jsme zahájili přípravy na náš pouťový výlet.
  • 30. června se konala pouťová zábava na hřišti s naší oblíbenou skupinou Singl. Přálo nám počasí a pouť se vydařila.
  • 7. července jsme se zúčastnili oslav 130. založení sboru v Jámách.
  • 31. srpna jsme uspořádali ukončení prázdnin na hřišti. Tentokrát jsme pozvali hasiče, policisty a kouzelníka. Hasiči ze Žďáru zámku nám ukázali techniku a vyprošťování osob, městská policie ze Žďáru nás navštívila se svými psy. Ti nám ukázaly poslušnost a obranu. Vystoupení kouzelníka Martina Hrušky se líbilo hlavně dětem, kteří si s ním mohli zakouzlit.
  • 28. září oslavila své jubileum sestra Miroslava Křídlová. Gratulujeme a děkujeme za vykonanou práci pro sbor.
  • 12. října se konal v kulturním domě turnaj ve stolní hře Člověče, nezlob se a ochutnávka buchet. Do pečení buchet se zapojilo 16 kuchařek a kuchařů.
  • 1. prosince se v kulturním domě vyrábělo na dobročinný jarmak na 5. Základní škole. Výtěžek z jarmarku byl věnován dětskému oddělení v nemocnici Nové Město na Moravě.
  • Ještě jsem nezmínil Posezení pod Lípou. O toto posezení nebyl už takový zájem, proto jsme se v roce 2019 sešli v pátek asi 6x. Je na zváženou, zda toto posezení vůbec pořádat.

Takže tolik z naší činnosti roku 2019. Děkuji všem našim členům, kteří si našli čas a aktivně se podíleli na činnosti sboru a tím i na dění v naší obci.

Děkuji Osadnímu výboru za spolupráci a finanční podporu námi pořádaných akcí.

Děkuji pivovaru Rebel za akci 4+1 a dary do tomboly.

Do nového roku vám přeji jen to dobré, především hodně zdraví, štěstí a rodinnou pohodu.

Děkuji za pozornost a předávám slovo veliteli družstva Tomášovi Kalábovi.    

ZPRÁVA VELITELE

V neděli 10. února 2019 proběhlo školení jednotky na téma BOZP a radiokomunikační prostředky. Při této příležitosti byla naše jednotka vybavena zimními svetry a dvěma přenosnými radiostanice Motorola. V sobotu 16.03.2019 se první skupina naší jednotky zúčastnila díky Asociaci velitelů jednotek sboru dobrovolných hasičů odborné přípravy JPO WEBER Rescue - vyprošťování u dopravních nehod v Písku. Školení bylo na vysoké úrovni. V neděli 17.03.2019 úspěšně složili praktickou zkoušku na obsluhu motorových řetězových pil 4 členové naší jednotky (Matěj Blažíček, Lukáš Rubín, František Kostelenec a Petr Michal). Zároveň došlo k prodloužení akreditace naších stávajících pilařů. V sobotu 9. června 2019 se konala akce Den Žďáru. Jednotka měla za úkol spolupracovat s městskou policií Žďár nad Sázavou, při uzavření hlavní silnice vedoucí přes Náměstí Republiky. Ve středu 17. 7. 2019 si členové zásahové jednotky vybudovali nové skříňky pro uložení zásahových kompletů, helem, obuvi a ostatního vybavení. V sobotu 5.10.2019 se 2 členové naší jednotky společně s kolegy ze Zámku zúčastnili speciálního kurzu: Modré majáky pro JPO, který pořádala Asociace velitelů jednotek sborů dobrovolných hasičů na polygonu S-Drive v Hradci Králové. V první části, teoretické přípravě, se účastníci mohli poučit z prezentace a přednášky Poté proběhly dotazy a příprava na samotný polygon. Velkou výhodou bylo, že výcviku se účastnila všechna vozidla, která dovezla účastníky a nejen cisterny, takže každý si mohl vyzkoušet jízdu s dopravním či velitelským vozem, nebylo potřeba čekat a jízdy byly opravdu plynulé a svižné. Vždy po uceleném celku se posádky vystřídaly, aby se dostalo na každého. Pro všechna vozidla byly připraveny shodné situace: brzdění za sucha, za mokra, částečně za sucha a mokra a to v rozdílných rychlostech. Každý měl tedy možnost porovnat rozdíly. Následoval průjezd zatáčkou za mokra a opět v různých rychlostech. Poté proběhl krátký rozbor a přesun na nejzajímavější část a to na trhací desku, kde na vozidla za mokra a za různých rychlostí čekal smyk na zadní nápravu, nejprve v jednom směru a pak náhodně. Celou dobu vše sledoval a řídil instruktor a pomocí radiostanice radil řidičům co a jak dělat. Na úplném konci proběhlo předání osvědčení o účasti a rozbor situací včetně zpětné vazby od účastníků.


Nyní vás seznáním s činností naší jednotky:

Zásah číslo: 1

POŽÁRNÍ ASISTENCE - novoroční ohňostroj

Datum události: 1.1.2019, 17:00

Místo události: Náměstí Republiky, Žďár nad Sázavou 1

Zásah č. 2

POŽÁR NÍZKÉ BUDOVY - kulturní dům, prověřovací cvičení

Datum události: 17.1.2019, 17:51

Místo události: Veselíčko 1

Ve čtvrtek 17. ledna 2019 proběhlo prověřovací cvičení na kulturní dům v obci Veselíčko. Tématem cvičení byl výbuch kotle s jednou zraněnou osobou. Cvičení mělo prověřit akceschopnost jednotek města a jejich součinnost. Na místo události se dostavil i starosta města Žďáru nad Sázavou Ing. Martin Mrkos, který nevěděl, že se jedná o cvičení. Toto cvičení bylo utajované pro členy jednotek a zároveň i pro vedení města. Jednotky dorazily na místo události téměř ve stejný čas, provedli tedy odpojení elektrické energie. Průzkumná skupina v dýchací technice nalezla zraněnou osobu a vyvedla z budovy k ošetření. Další průzkumná skupina pomocí vysokotlakého proudu hasila požár způsobený výbuchem kotle. Po skončení cvičení jednotky přirozeně ale i nuceně odvětrali zakouřené prostory. Cvičení probíhalo pod dohledem odpovědného pracovníka za požární ochranu města. 

Zásah č. 3

POŽÁR NÍZKÉ BUDOVY - loděnice, námětové cvičení

Datum události: 3.3.2019, 8:55

Místo události: Loděnice Velké Dářko, Škrdlovice

V neděli 3. března 2019 byl naší jednotce vyhlášen poplach na požár loděnice na Velkém  Dářku. Poplach byl vyhlášen osmi jednotkám z okrsku Žďár nad Sázavou.Po příjezdu na místo události byla naše jednotka určena k doplňování CAS 32 Škrdlovice. Pomocí motorové pily jsme prořízli led Velkého Dářka a prováděli doplňování přenosnou motorovou stříkačkou.

Zásah č. 4

TECHNICKÁ POMOC - Odstranění stromu z komunikace

Datum události: 10.3.2019, 17:01

Místo události: Slavkovice, komunikace č. 19

V neděli 10. března 2019 v 17:01 byl operačním střediskem KOPIS naší jednotce vyhlášen  poplach na spadený strom přes komunikaci. Po příjezdu na místo události jednotka provedla průzkum, odklizení spadlého stromu a větví pomocí motorové pily a následně provedla úklid komunikace. Po celou dobu zásahu jednotka prováděla řízení dopravy. Na místě události zasahovalo 6 členů naší jednotky.

Zásah číslo: 5

TECHNICKÁ POMOC - Monitoring - pálení čarodějnic

Datum události: 30.4.2019, 21:08

Místo události: Veselíčko

Zásah č. 6

TECHNICKÁ POMOC - Barokní galerie Zámek, taktické cvičení

Datum události: 28.6.2019, 17:34

Místo události: Zámek, Žďár nad Sázavou 2

V pátek 28. 6. 2019 byl naší jednotce vyhlášen poplach na zajištění střechy na barokní galerii v Zámku ve Žďáre nad Sázavou. Jednalo se o taktické cvičení, kterého se zúčastnili obě jednotky města Žďár nad Sázavou. V galerii se nacházelo celkem 10 cvičných děl (obrazy,  sochy), které byly evakuovány mimo budovu a zaevidovány za 8 minut. 

Zásah číslo: 7

TECHNICKÁ POMOC - Odstranění stromu z komunikace

Datum události: 1.7.2019, 16:18

Místo události: Veselíčko, směr Jámy

V pondělí 1. července 2019 v 16:18 byl operačním střediskem KOPIS naší jednotce vyhlášen  poplach na spadený strom přes komunikaci, které byla neprůjezdná. Jednotka vyjela s DA 8 AVIA, v počtu 1+6. Po příjezdu na místo události jednotka provedla průzkum, odklizení padlého stromu a větví pomocí motorové pily a následně provedla úklid komunikace a tím vozovku zprůjezdnila.

Zásah číslo: 8

Požár - dřevní štěpky

Datum události: 10.8.2019, 07:50

Místo události: AVE Jihlavská ulice, Žďár nad Sázavou 1

V sobotu 11. srpna 2019 byla naše jednotka na žádost velitele zásahu povolána na požár  dřevního odpadu ve Žďáře nad Sázavou na ulici Jihlavská. Jednotka prováděla čerpání vody pomocí přenosné požární stříkačky 12 a druhá jednotka města prováděla dohašení pomocí dvou proudů C. Jednotka vyjela v počtu 1+4 a další 4 členové zůstali v záloze na telefonu.

Zásah č.9

Požár- stohu slámy

Datum události: 26.8.2019, 21:36

Místo události: Ostrov nad Oslavou

V pondělí 26. srpna 2019 byla naše jednotka na žádost velitele jednotky Žďár nad Sázavou II -  Zámek povolána na požár stohu slámy v obci Ostrov nad Oslavou. Jednotka vyjela v počtu 1+3 a na místě události prováděla hašení pomocí proudů C.

Zásah č. 10

Mimořádná událost - Výstavba humanitární základny, taktické cvičení

události: 11.10.2019, 15:51

Místo události: Farská humna, Žďár nad Sázavou 

V pátek 11.října 2019 v odpoledních hodinách ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Kraje proběhlo taktické cvičení s názvem: Výstavba základny humanitární pomoci. Po příjezdu na předem určené místo výstavby, které bylo také schválené bezpečnostní radou města, jednotky provedli nástup a seznámili se s danou situací na připraveném plánu evakuačního střediska.Poté následovala samotná výstavba dvou hlavních sektorů, ubytovacího a stravovacího se všemi potřebnými prostředky a zásobování střediska elektrickou energií pomocí velké elektrocentrály.

Zásah č. 11

Požár- kostel sv. Prokopa, taktické cvičení

Datum události: 16.11.2019, 16:04

Místo události: kostel sv. Prokopa, Žďár nad Sázavou

V sobotu 16. listopadu 2019 navečer se uskutečnilo taktické cvičení jednotek požární ochrany na kostel sv. Prokopa ve Žďáru nad Sázavou. Jeho námětem byl simulovaný požár kostelní věže, kdy od montážních prací došlo k zahoření prachu a požár následně zasáhl celou věž. Cvičení bylo připraveno ve spolupráci mezi Jednotkou sboru dobrovolných hasičů města Žďár nad Sázavou a European Rescue Academy, z.s. Cvičení bylo zahájeno v šestnáct hodin ohlášením na tísňovou linku Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina.Naše jednotka měla za úkol zajišťovat dopravu vody do cisteren z řeky Sázavy.

Zásah č.12

Datum události: 31.12.2019, 17:00

Místo události:U kulturního domu Veselíčko

POŽÁRNÍ ASISTENCE-OHŇOSTROJ


Rok 2019 byl pro jednotku pestrý a věřím že i rok 2020 bude

úspěšný..Děkuji všem za spolupráci

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky